Promille og toleranse

00610487_ECDA485483AE6AD2B0A9229FFF0676ACSom kjent er det ikke lov å kjøre bil med alkohol i blodet i Norge, og målegrensen for hva man slipper unna med er satt ned fra 0,5 til 0,2. Man skal være klar over at dette er et stadium i beruselsen der man er påvirket av alkohol, og får redusert konsentrasjon og dømmekraft, selv om man ofte ikke merker det selv. Så lenge man har under 0,5 i promille vil man som regel ikke føle seg veldig beruset.

Når promillen overstiger 0,5, vil du begynne å merke at du er påvirket, og samtidig bli mindre kritisk til din egen atferd. Du vil miste hemninger, som man sier, og ha større vilje til å ta risiko. For noen kan det for eksempel gi seg utslag i ubeskyttet sex med fremmede mennesker.

Når promillen passerer 1,0, vil du som regel være veldig full. Du vil begynne å miste balansen, snøvle når du prater, og det blir vanskeligere å kontrollere egen kropp og føre en sammenhengende samtale. Overfor andre vil du fremstå som sløv, selv om den som drikker gjerne kan ha følelsen av å føle seg sterk, logisk, og innsiktsfull. Mange som ikke er vant til å drikke vil føle seg kvalme og syke på dette stadiet.

Det er derfor som regel mennesker som allerede i noen grad har rusproblemer som drikker så mye at de passerer grensen på 1,5 i promille. På dette stadiet vil hukommelsen svekkes, og det blir vanskelig å forholde seg til andre mennesker på en normal måte. Man mister gjerne kontroll over egne bevegelser, og man kan til slutt ende opp bevisstløs. Høy promille kan være svært farlig, og særlig hvis den som drikker også har benyttet seg av andre rusmidler eller legemidler som også har innvirkning på hjernen (som for eksempel sovepiller, beroligende midler eller smertestillende).

Over tid vil den som har drukket regelmessig utvikle en toleranse for alkohol, og bli mindre merkbart påvirket selv med ganske høy promille. Dersom du allerede tidlig oppnår høy toleranse tyder det som regel på at du er disponert for alkoholisme og må være veldig forsiktig med drikking.