Hva skjer når du drikker?

04d7c2d6-3250-462c-89c2-366a40764defI Norge og resten av Europa er alkohol det vanligste rusmiddelet, og samtidig det rusmiddelet som flest mennesker sliter med et avhengighetsforhold til. Alkohol er også det rusmiddelet som flest får helseskader av. For å drikke alkohol må man være 18 år (for brennevin er grensen 20 år), men noen begynner å drikke i enda yngre alder. Av nordmenn er det over 90 prosent som drikker alkohol fra tid til annen, og de fleste av dem har selvfølgelig ikke rusproblemer. I noen grad er det genetisk betinget hvor utsatt mennesker er for å bli avhengige av alkohol. Det innebærer at folk som drikker lite i enkelte tilfeller kan være like utsatt som de som drikker mye.

Virkningen til alkohol kan være ulik på forskjellige mennesker. I utgangspunktet gir alkohol en depressiv stimulus, men det skal sies at mange blir oppstemt når de først begynner å drikke. Det kommer ofte også an på forventningene man har når man drikker, og rolleforståelsen i en situasjon der alkohol er involvert. Virkningene av alkoholen forandrer seg også etter hvert som mengden alkohol i blodstrømmen går opp, og hvor raskt den får effekt avhenger av mange faktorer, som for eksempel matinntak.

Når man får høy promille vil man oppleve å bli ustø, sløv og sliten, selv om man ikke alltid gjenkjenner symptomene selv. Alkohol påvirker hjernecellene dine og hvordan de fungerer og kommuniserer med hverandre. Høy promille kan være dødelig, fordi pustesenteret inne i hjerne kan slutte å fungere. Dette kan skje allerede ved 3 i promille. Hvert år må tusenvis av mennesker legges inn på sykehus på grunn av akutt alkoholforgiftning etter uvøren omgang med alkoholholdig drikke. Mange av disse har rusproblemer til daglig, men enkelte går simpelthen over streken i festlig lag. I enkelte tilfeller har forgiftningen allerede gått for langt, slik at livet ikke står til å redde.