Doping som helseproblem

imported drugs

Doping defineres som bruk av ulovlige prestasjonsfremmende midler eller midler som brukes til å gå ned i vekt. All doping er forbudt i Norge, men det er likevel ganske utbredt, særlig innenfor visse miljøer. Bruken ble forbudt på generelt grunnlag i 2013. Tradisjonelt har kroppsbygging vært spesielt utsatt, men man finner også doping blant topputøvere og mosjonister i andre idretter. Det er tre hovedtyper av doping som brukes i dag: anabole steroider, veksthormon, og sentralstimulerende midler. Dessuten finnes det bloddoping, gendoping, og ureglementert bruk av insulin. Dopingens bakmenn finner stadig nye metoder, og det skaper utfordringer både fra et idrettsperspektiv og ikke minst fra et helseperspektiv.

Den klart vanligste formen for doping er bruk av anabole steroider og testosteronpreparater. Dette er syntetiske stoffer som ellers ikke blir produsert naturlig i menneskekroppen. Brukerne av slike preparater er som oftest utøvere og mosjonister innenfor kroppsbygging og fitness, men det brukes også en del i kriminelle miljøer, utelivsbransjen, og av modeller og andre som er ekstra opptatt av kropp og utseende. Heller enn å bli besatt av tanken på å bli stor og sterk kan man bruke tiden på å hygge seg med spill, for eksempel på Oddsautomaten som er et nettkasino for norske spillere.

Å bruke anabole steroider kan gi helseskader og bivirkninger både fysisk og psykisk. Disse kunstige stoffene kan virke på organene i kroppen, fra hjerte og lever til kjønnsorgan. Som mann kan man også oppleve å miste håret og utvikle bryster, eller å bli impotent og steril. Psykisk sliter mange som doper seg med store svingninger i humøret, økt aggresjon og irritabilitet, og at man på sikt får symptomer på avhengighet. Man kan også bli så opptatt av egen kropp og utseendet at det blir sykelig, og man slutter å fungere på en god måte sosialt.

Den som har problemer, eller simpelthen vil vite mer om doping (for eksempel pårørende til dopingmisbrukere) kan ringe til Dopingtelefonen ved Oslo Universitetssykehus for gratis og anonym informasjon, rådgivning og veiledning. De vet mye om doping og kan hjelpe.